Eksport produktów spożywczych dla Polski jest bardzo ważnym elementem gospodarki. Jest to element, który wpływa znacząco na rozwój kraju. Eksport żywności otwiera nas na inne kraje, nawet te poza Unią Europejską. Jesteś ciekawy, jak wygląda eksport polskiej żywności w liczbach? Sprawdź wszystko poniżej!

Eksport żywności z Polski

Według raportu GUS, w związku ze zmianami modernizacyjnymi i rozwojem wolnego handlu towarami, pozycja Polski na rynkach europejskich i światowych została w 2019 roku wzmocniona. Całościowa wartość eksportu żywności z Polski wyniosła dokładnie 31,4 mld euro, czyli 5,8%. Ponad rok temu całkowita wartość importu to 21,1 mld euro, czyli 5,2%. Dodatnie saldo na koniec wyniosło więc aż 10,3 mld euro. Oznacza to, że eksport polskiej żywności ma się całkiem dobrze.

W strukturze wartości, jaką jest eksport żywności z Polski, ogółem, polski eksport rolny stanowił 12,8%, a import 8,4%. W ujęciu ilościowym eksport produktów rolnych wzrósł o 3,5% w porównaniu z 2018 r. Dodatkowo w strukturze wartości eksportu dominują produkty przetworzone, podobnie jak w latach poprzednich (ponad 80%).

Kraje, do których eksportujemy polską żywność

Głównymi odbiorcami polskich produktów rolnych są kraje UE, z których pochodzi około 81% produktów spożywczych o wartości 25,6 mld euro. Najważniejszym partnerem handlowym pozostają Niemcy (z udziałem ponad 24%), które kupiły produkty rolne za 7,6 mld euro (ok. 5%). To wzrost w stosunku do poprzedniego roku. Do ważnych krajów-odbiorców należą także: Wielka Brytania (udział 8,9%), Holandia (udział 6,4%), Francja i Włochy (udział po 5,4%) oraz Czechy (udział 4,8%).

Warto wspomnieć, że w produkcji produktów rolnych Polska zajmuje czołowe miejsce. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego zajmuje drugie miejsce na świecie. Jeżeli zaś mowa o produktach, takich jak mrożonki i zagęszczone soki miękkie, zajmuje trzecie i piąte miejsce. Dodatkowo w samej Unii Europejskiej Polska nadal zajmuje trzecie miejsce w produkcji mrożonych warzyw, tuż po Belgii i Hiszpanii. W owocach kandyzowanych dominuje żywność mrożona, stanowiąc około 53%

Eksport żywności z Polski wydaje się bardzo imponujący. Jest to dziedzina, która z całą pewnością zmierza w dobrym kierunku. Zachęcamy do bieżącego monitorowania sytuacji. Dobrze jest wiedzieć, co się dzieje w kraju, w którym żyjemy. Warto również zwracać uwagę na kwestie gospodarcze i politykę międzynarodową. Dzięki temu jesteśmy świadomymi obywatelami, którzy doskonale wiedzą, w jakiej sytuacji się znajdują.

Eksport produktów spożywczych dla Polski jest bardzo ważnym elementem gospodarki. Jest to element, który wpływa znacząco na rozwój kraju. Eksport żywności otwiera nas na inne kraje, nawet te poza Unią Europejską. Jesteś ciekawy, jak wygląda eksport polskiej żywności w liczbach? Sprawdź wszystko poniżej!

Eksport żywności z Polski

Według raportu GUS, w związku ze zmianami modernizacyjnymi i rozwojem wolnego handlu towarami, pozycja Polski na rynkach europejskich i światowych została w 2019 roku wzmocniona. Całościowa wartość eksportu żywności z Polski wyniosła dokładnie 31,4 mld euro, czyli 5,8%. Ponad rok temu całkowita wartość importu to 21,1 mld euro, czyli 5,2%. Dodatnie saldo na koniec wyniosło więc aż 10,3 mld euro. Oznacza to, że eksport polskiej żywności ma się całkiem dobrze.

W strukturze wartości, jaką jest eksport żywności z Polski, ogółem, polski eksport rolny stanowił 12,8%, a import 8,4%. W ujęciu ilościowym eksport produktów rolnych wzrósł o 3,5% w porównaniu z 2018 r. Dodatkowo w strukturze wartości eksportu dominują produkty przetworzone, podobnie jak w latach poprzednich (ponad 80%).

Kraje, do których eksportujemy polską żywność

Głównymi odbiorcami polskich produktów rolnych są kraje UE, z których pochodzi około 81% produktów spożywczych o wartości 25,6 mld euro. Najważniejszym partnerem handlowym pozostają Niemcy (z udziałem ponad 24%), które kupiły produkty rolne za 7,6 mld euro (ok. 5%). To wzrost w stosunku do poprzedniego roku. Do ważnych krajów-odbiorców należą także: Wielka Brytania (udział 8,9%), Holandia (udział 6,4%), Francja i Włochy (udział po 5,4%) oraz Czechy (udział 4,8%).

Warto wspomnieć, że w produkcji produktów rolnych Polska zajmuje czołowe miejsce. W produkcji zagęszczonego soku jabłkowego zajmuje drugie miejsce na świecie. Jeżeli zaś mowa o produktach, takich jak mrożonki i zagęszczone soki miękkie, zajmuje trzecie i piąte miejsce. Dodatkowo w samej Unii Europejskiej Polska nadal zajmuje trzecie miejsce w produkcji mrożonych warzyw, tuż po Belgii i Hiszpanii. W owocach kandyzowanych dominuje żywność mrożona, stanowiąc około 53%

Eksport żywności z Polski wydaje się bardzo imponujący. Jest to dziedzina, która z całą pewnością zmierza w dobrym kierunku. Zachęcamy do bieżącego monitorowania sytuacji. Dobrze jest wiedzieć, co się dzieje w kraju, w którym żyjemy. Warto również zwracać uwagę na kwestie gospodarcze i politykę międzynarodową. Dzięki temu jesteśmy świadomymi obywatelami, którzy doskonale wiedzą, w jakiej sytuacji się znajdują.